Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζωή Γραμματόγλου: Τα συστήματα Υγείας δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους λειτουργούς τους, αλλά τους πολίτες

Σε διεφθαρμένες ιατρικές πρακτικές έχει υιοθετηθεί από όλους μας η στάση «σιωπής»

Το θέμα των «άτυπων αμοιβών»  και εν γένει των παράνομων χρεώσεων για υπηρεσίες και εξετάσεις στο σύστημα υγείας στη χώρα μας, ανέδειξε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στο Συνέδριο για τις πολιτικές υγείας του Καρκίνου, η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου. Όπως ανέφερε είναι πολλές οι φορές που ασθενείς απευθύνονται στο Σύλλογο απελπισμένοι  γιατί δεν έχουν «τα χρήματα που ζητάει ο γιατρός για να χειρουργήσει ή να ξεκινήσει θεραπεία ο άνθρωπος τους». Ωστόσο, παρά τις παροτρύνσεις του Συλλόγου για επώνυμη καταγγελία κανείς δεν δέχεται να το κάνει γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δυστυχώς όταν βρίσκεσαι στο έλεος διεφθαρμένων ιατρικών πρακτικών, δεν σκέφτεσαι τη διαφθορά που σκάει μπροστά στα μάτια σου, σκέφτεσαι μόνο την υγεία και τη ζωή σου ή του αγαπημένου σου ανθρώπου. Και η σχέση γιατρού και ασθενή  είναι άνιση εκ προοιμίου. Ο ασθενής εξαρτάται απολύτως απ’ τον γιατρό του. Γι αυτό κι ο φροντιστής του υποκύπτει σχεδόν πάντα σε επιλογές αναγκαστικές. Που η νομιμότητα λείπει. Και η ηθική… Έτσι καταλήγουμε όλοι  έστω υπό το κράτος του φόβου και της απελπισίας, να συναινούμε σε μια πράξη διαφθοράς.. Το παιχνίδι είναι καλά στημένο από κάθε μεριά. Και έτσι ολοένα απλώνεται και θεσμοποιείται η στάση «σιωπής». Μάλιστα η κ Γραμματόγλου σημείωσε, ότι οι παράτυπες αμοιβές δεν αφορούν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα ιδιωτικά, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που για επισήμως καταγεγραμμένες και νόμιμα αποζημιούμενες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, μέσα από προσχηματικές “δικαιολογίες” ζητούνται και φυσικά δίνονται είτε αμοιβές χωρίς απόδειξη είτε με απόδειξη αλλά στο ήμισυ της πραγματικής καταβληθείσας αμοιβής.

Αναφερόμενη στα πάγια προβλήματα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα, η κ Γραμματόγλου υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία των ογκολογικών κλινικών και των ογκολογικών τμημάτων στα κεντρικά αντικαρκινικά Νοσοκομεία, σε περιοχές της περιφέρειας , τις αναμονές στην ακτινοθεραπεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται στην Αττική, καθώς συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών από την επαρχία. Βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να λειτουργούν 7 με 7,5 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Ελλάδα  είμαστε στα 5,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού», ανέφερε η κ Γραμματόγλου.

Αναφερόμενη στην αποζημίωση των βιοδεικτών, η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, τόνισε ότι «στην Ελλάδα ζούμε το παράδοξο της έγκρισης και της αποζημίωσης των νεότερων πολύ ακριβών θεραπειών, ακόμη και με μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς την έγκριση των σχετικών βιοδεικτών που θα έδειχναν ποιοι ασθενείς με καρκίνο θα ωφελούνταν περισσότερο από αυτές τις θεραπείες».

Τόνισε ακόμα την έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου που ακόμα στη χώρα μας θεωρείται πολυτέλεια υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας δομών ανακουφιστικής φροντίδας το συντομότερο δυνατό.

Τέλος η κ Γραμματόγλου επεσήμανε ότι ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου ενώ  λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που ιδρύθηκε με νόμο το 2019 παραμένει ακόμα στα χαρτιά. «Μόνο αν υπάρξει πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα», κατέληξε η κ. Γραμματόγλου.

Μοιράσου το με ένα φίλο:

Διαβάστε επίσης

Πασχαλινές λαμπάδες
Συμμετοχή στη δράση του συλλόγου Συνεξέλιξη - Σύλλογος γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό - Λέσβος
Εκδρομή στο Πλωμάρι και επίσκεψη στο Μιχαλέλλειο Γηροκομείο